Új időpont, új dalok


Európa Kiadó, Balaton – A38 hajó – december 30. 19.30

Régi dalok nélkül az Európa Kiadó elképzelhetetlen. Az immár negyven éve koncertező zenekar énekese, frontembere Menyhárt Jenő neve fémjelzi az együttest, ma már csak ő maradt a régi tagok közül.  1981. szeptember 13-án, első koncertjükön a Kassák Klubban Menyhárt Jenő énekelt, Kiss László basszusgitározott, Salamon András dobolt és Dénes János, Dönci gitározott. A jelenlegi tagok: Menyhárt Jenő, ének, Bujdosó János, gitár, Kálmán András, szintetizátor, Gyenge Lajos, dob és Koroknay András, basszusgitár. Aki tájékozódni szeretne az együttes múltjáról, és szörfözne kicsit az összegyűjtött felvételek, fotók, videók és újságcikkek között, az feltétlenül keresse fel az A38 közreműködésével létrehozott https://europakiado.a38.hu/ oldalt.

Az A38 hajón december 23-ra meghirdetett koncert elmaradt, így az új időponttal december 30-án előszilveszteri koncertet ad az Európa Kiadó és a Víg Mihály vezette Balaton zenekar.

Az Európa Kiadó ez év októberében új lemezt adott ki Love 2020 címmel, egyértelmű utalásként első hangfelvételükre, amely Love ’82 címmel jelent meg, és a tíz évvel későbbi Love ’92-re is.

Az új dalok közül a Megáll az ész alkotói pályázatra született, az utolsó pillanatban kellett előteremteni egy hiányzó számot, s a korábban félbehagyott Megáll az ész egy kicsit átdolgozva nemcsak a pályázati elszámolásba került bele, hanem a Love 2020 lemezre is felkerült.

Az új dalok mellett a lemezen hallható a már 1982-ben is játszott Szabadíts meg feldolgozása, amely szofisztikáltabb előadásmódja és Bujdosó János gitárjátéka következtében akár új megközelítése is lehet a negyven évvel ezelőtti szövegnek, jelezve, hogy egészen más világban éltünk negyven éve a dal születésekor, de lényegében semmi sem változott… Ma is érvényes a többezer éves ima igéje Szabadíts meg a gonosztól!

A Kiadó társzenekara a Balaton szintén a múltat hozza a jövőnkbe. Víg Mihály Hunyady Károllyal alapította 1979-ben, és már csak ő játszik az együttesben a régi tagok közül régi és még régebbi Balaton dalokat, és a magyar popzene más együtteseinek sajátos hangulatú feldolgozásait. Mindez nem a nosztalgia felszikrázása, hanem a folyamatos valóságos jelen, melyet ez esetben a két zenekarvezető Menyhárt Jenő és Víg Mihály képvisel, aki még mindig hitelesen énekelheti régi-régi szerelmes dalának záró sorait: Kéne, ha volna, ha lenne a boltba’, de nem kapható és nincs, nincs, nincs, nincs…

A legjobb program szilveszter előestéjén elrévedni velük a jövőről.

Európa Kiadó, Balaton – 2021. december 30. 19.30

A38 hajó – Koncertterem, Budapest, Petőfi híd, budai hídfő, 1117

Menyhárt Jenőt és az Európa Kiadót az új dalok megszületésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.