Új pályázati felhívás idősklubok számára közösségépítő programok megvalósítására


A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma Bús Balázs, az NKA alelnöke kezdeményezésére új pályázati lehetőséget hirdetett szépkorúak számára igényes, minőségi kulturális programok megvalósítására, „idősek klubja” formában. Pályázni 2022. május 31. éjfélig lehet.

Az idősek klubjaiban közösségépítő programok, kikapcsolódás, szórakozás (beszélgetés, színjátszás, népdalkör, kártyaklub) várja az időseket, de a 21. században egyre nagyobb az aktív időskorúak igénye a művelődésre és a tanulásra (múzeum- és színházlátogatás, komolyzenei és irodalmi kör, szabadegyetem) is. A pályázati lehetőség ez utóbbi programok támogatása révén az idősek számára elérhető kulturális programok palettáját igyekszik bővíteni.

A programok megvalósítására a Kollégium 100 millió forintos keretösszeget határozott meg. Az igényelhető támogatás maximális összege programonként 1 millió forint.

A támogatást többek között múzeum vagy színházlátogatás, irodalmi rendezvények, szabadegyetemi előadások, házikoncertek stb. szervezéséhez lehet igényelni.

A pályázók köre: Magyarországi székhelyű, idősek klubját szervezett formában üzemeltető a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény szerinti közművelődési intézmények és közösségi színterek (költségvetési szerv, nonprofit gazdasági társaság), szakmai szervezetek (egyesületek, alapítványok), idősgondozással foglalkozó szervezetek (költségvetési szervek, nonprofit gazdasági társaságok), vagy ezen szervezetek fenntartói.

A pályázatok beadási határideje: 2022. május 31. éjfél

A pályázat részletes feltételiről az NKA honlapján lehet tájékozódni.