Új szakmai programot hirdet a KÓTA


A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA számos programot szervez a magyar nem hivatásos zenei életért. November 5-én indul az “ÉLETET AZ ÉNEKBE!” gyakorlatorientált, 30 órás akkreditált továbbképzés ének-zene tantárgyat tanítók számára. A KÓTA programjai az NKA támogatásából valósulnak meg.

Kocsis-Holper Zoltán, Artisjus-díjas karnagy, a szervezet elnöke beszámolójában az októberi eseményekről adott hírt.

2021. október 23-án ünnepi koncerten emlékeztek meg nemzeti ünnepről. Az esten Bősze Ádám zenetörténész mondott ünnepi beszédet, fellépett a Lautitia Gyermekkar, a Budapesti Vándor Kórus, Várai Áron népzenei szólista valamint a Pécsi Egyetemi Kórus.

Október 14-én Győrben tagjaik nagyszabású Dalosünnepet szerveztek, melyen végül 500 éneklő iskolás vehetett részt három csoportban:a cél az volt, hogy minden csoport (alsósok, felsősök, középiskolások) énekeljenek népdalcsokrokat, majd a helyszínen tanuljanak meg egy népdalt is, ami a hazaszeretettel kapcsolatos. A gyerekek programja után a résztvevő 14 kórus karnagyai és az érdeklődő énektanárok részére Farnadi Tamara tartott előadást Történet és Zene: bennünk kezdődik címmel.

Október 9-én pedig a KÓTA-díjak átadó ünnepségére került sor, melyet a pandémia miatt korábban elhalasztottak. A KÓTA-díjakat számos különböző kategóriában a 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a szervezet a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére. Idén 12 kategóriában 42 díjazottat ünnepelhettek.

A KÓTA további híreit, eseményeit FB oldalukon követhetik.