Új taggal bővül a Nemzeti Kulturális Tanács


Az Országgyűlés ma döntött a Nemzeti kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXIV. törvény ide vonatkozó paragrafusának módosításáról. A módosítás értelmében Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a kultúrstratégiai intézmények vezetői mellett a jövőben a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Bús Balázs is tagja a Tanácsnak.

A Nemzeti Kulturális Tanács feladata biztosítani a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait.

A törvényjavaslat indoklása szerint, a Nemzeti Kulturális Alap a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának meghatározó intézménye, három évtizedes fennállásának köszönhetően egyedülálló tudás és felkészültség összpontosul itt, emellett állandó és ideiglenes kollégiumai révén rálátással bír a kultúra legkülönbözőbb területeire. A javaslat erre tekintettel nevesíti a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét is a Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként.

A törvény módosítása a kihirdetését követő napon lép hatályba.