Újabb állomásához érkezett a Magyar Géniusz vándorkiállítás eseménysorozata


A Magyar Géniusz vándorkiállítás augusztus 17-én nyílik harmadik állomásán, melynek célja vidéki muzeológia megismertetése. A debreceni Déri Múzeumban megtekinthető tárlat hat hétig lesz látogatható. A Magyar Géniusz programban három projektet valósíthat meg a cívisváros múzeuma, melyekhez a forrást a Nemzeti Kulturális Alap biztosította.

A tárlat anyaga egy műtárgyból indul ki, amely a leginkább képviseli a múzeumot, jellemzi a tájegységet.  Ebből állt össze a vándorkiállítás anyaga, mindössze három nap alatt. A Magyar Géniusz vándorkiállítás eseménysorozata sok meglepetést és számos új tematikát kínál a látogatóknak. A Csornai Múzeum a legelső beleltározott tárgyával, egy faragott borotvatokkal azonosította magát, míg mások egy néprajzi csoporttal mutatták be magukat, a Palóc Múzeum egy palóc főkötővel, a Jász Múzeum pedig egy jászviselettel, a gyulaiak a legértékesebb kincsükkel, Erkel drágakövekkel kirakott aranykoszorújával jelentkeztek, míg a debreceni intézmény Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című festményével okoz felüdülést az érdeklődőknek.

A rendszerváltás óta példátlan összeget, mintegy hárommilliárd forintot különítettek el száz olyan nyertes pályázatra, amellyel a vidéki múzeumok a saját eszközeikkel erősíteni tudják a nemzeti identitást. A Magyar Géniusz programban három projektet valósíthat meg a cívisváros múzeuma. A programok megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alap biztosította a forrást.

A Magyar Géniusz programban három projektet valósíthat meg a cívisváros múzeuma.

A három nyertes program egyike a Déri Múzeumvándorkiállítása, amely tízmillió forint támogatást kapott. Ebből az infrastrukturálisan is elő tudták készíteni a kiállítást, így megújult a légkondicionáló berendezés és az elektromos vezetékek egy része. Az utazókiállításhoz megannyi kísérőrendezvény is társul, ismert emberek tárlatvezetéseire, családi délutánra, borászati programra, múzeumpedagógiai eseményekre is számítani lehet.

A másik nyertes projekt a fiatalokat célzó állandó kiállítások 100 millió forintból újulnak meg. A keleti szárnyat ősszel lezárják, s – többek között – egy színházi látványtervező szakember munkájával modernizálják. A tárlaton  a legújabb technikai eszközöket felhasználva a középkortól az újkor végéig terjedő időszakból meríthetnek a látogatók.Animációk, számítógépes játékok, videók színesítik majd a kiállítótereket, bevetnek minden audiovizuális eszközt annak érdekében, hogy áprilistól a tinédzserek, fiatal felnőttek figyelmét a múzeumra irányítsák.

Harmadikként egy kutatásra nyertek támogatást, amely három, a Déri Múzeum őrzésében lévő, kora középkori sisak vizsgálatát és az eredmények egy angol nyelvű, első rangú tudományos folyóiratban, illetve egy magyar nyelvű kiadványban való megjelentetését tűzte ki célul.