Újabb rocktörténeti kiállítás az NKA Hangfoglaló Program támogatásával


A kiállítás címe, Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket. A tárlat az Óbudai Társaskör Pincegalériájában július végéig látogatható.


Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja harmadik alkalommal szervez rocktörténeti fotókiállítást. Először Somló Tamás saját készítésű képeiből állítottak össze tárlatot, ami a budapesti Akvárium Klub mellett Debrecenben és Szentendrén volt látható. Vértes György fotóiból 2020-ban született kiállítás, ami a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el, majd az idén februári, budapesti utolsó bemutató után a képek három, könnyűzenei oktatási intézménybe kerültek, hogy a tantermeket és a folyosókat díszítsék. Idén az öt évvel ezelőtt elhunyt Szalay Zoltán képeiből válogatnak könnyűzenei témájú fotókat.
“Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik!” – vallotta a Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas Szalay Zoltán. A fotográfus elindítója és három évtizeden keresztül rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. 1954-ben kezdte pályáját, harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, illesztve fotózott a Tükör és az Új Tükör magazinnak. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatának, miközben a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskoláján is tanított. Életművéből néhány évvel ezelőtt Azok a hatvanas, hetvenes évek illetve Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek címmel jelentek meg fotóalbumok Parti Nagy Lajos képmelléírásaival.
Az Azok a rockzenészek című kiállítás Szalay Zoltán 1959 és 1989 közötti fotóiból vonultat fel nyolcvan darabot. A válogatásban helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók, a rajongók, a legendás helyszínek, illetve azok a zenészek és énekesek is, akik a maguk idején sztárnak számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról negyedszázad eltéréssel készült képeket is bemutat.
Egyedülálló különlegességek azok a fotók, amelyek a Magyar Rádió stúdióiban készültek Koncz Zsuzsáról, Máté Péterről, a Tolcsvay és a trióról, a Kaláka tagjairól, a Kócbabák vokálegyüttesről. Néhány felvétel a Sándor Pál által 1972-ben rendezett Add a kezed című film forgatásán készült az Illés-együttes tagjairól. A tárlatot először Szolnokon láthatta a közönség, ahonnan Budapestre, az Óbudai Társaskör Pincegalériájába érkezik az anyag.
A kiállítást június 30-án a jó néhány fotón feltűnő Debreczeni Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas zenész, az Omega dobosa nyitotta meg László Ágnes újságíró, a fotós özvegye társaságában. Az egy hónapon keresztül megtekinthető kiállítás első látogatóit Vass Lajos, az Óbudai Társaskör igazgatója is köszönti. A poptortenetiemlekpont.hu weboldalon is elérhető fotókat Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója válogatta.

(MTI)