Újra látogatható a Kovács Margit Állandó Kiállítás Győrben


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújuló Kovács Margit Állandó Kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható Győrben az Apáca utca 1. szám alatt a Kreszta-házban.

Kevés olyan művész, talán még kevesebb keramikusművész van, akinek alkotásai szinte minden embert megérintenek. Kovács Margit ilyen művész, s ha nem is tartozik manapság a legnépszerűbb alkotók közé. A most Győrben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban újra megnyíló és kibővített állandó kiállítása segíthet visszaadni korábbi elismertségét.

A múlt század elején, 1902-ben Győrben született Kovács Margit az akkori trendeknek megfelelően budapesti művészeti szabadiskolai tanulmányai után, Bécsben majd Münchenben tanult szobrászatot és kerámiát, megismerkedve a kor európai művészeti vonulataival, majd hazatérve 1930-ban 28 évesen már a Nemzeti Szalonban jelentkezik önálló kiállítással, miután az ország legtehetségesebb fiatal keramikusaként ünnepelték.

Győr belvárosában, a Gutenberg-tér és Apáca utca sarkán áll a klasszicista stílusú Kreszta-ház. A középkori hangulatú, három utcára néző épület 1703-ban már emeletes volt, jellegzetesen meredek manzárdos tetőterét ezt követően kapta. A műemlékház tetőterében került elhelyezésre 1974-ben a győri születésű Kovács Margit keramikusművész állandó kiállítása.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Kovács Margit kerámiamúzeum letéti anyagából is megújuló állandó kiállítás 2022 májusa óta látogatható. A győri Kovács Margit-anyag külön érdekessége, hogy 1971-ben ajánlott fel szülővárosának egy reprezentatív válogatást munkásságából, aztán 1973-ban Győrben gyűjteményes kiállítást rendeztek, mely után megint több tucat alkotást ajánlott fel szülővárosának, és 1974-ben, a művész aktív közreműködésével és irányítása mellett készült el állandó kiállítása, mely azóta is hűen őrzi emlékét az épület tetőterében, s az új állandó kiállítás részeként is szinte változatlan formában marad.

A tetőtéri kiállítótér mellett, alatt öt teremben találkozhat a látogató Kovács Margit műveivel, nagyméretű terrakotta faliképek, színes mázas – népéletből, népmesékből, mitológiából és a vallásból ihletett – kancsókkal, korsókkal, tálakkal, vázákkal és figurákkal, plasztikákkal reliefekkel. Művein fellelhetők a szecesszió, az art deco, a bizánci mozaikok, a népi művészet, a francia gótikai hatásai, jellegzetességei is.

A teljes életművet lefedő, jól átgondolt, reprezentatív válogatás kiválóan reprezentálja Kovács Margit sajátos művészi világát, személyes alkotói attitűdjét. Felvonultatja az életműben előforduló jellegzetes témákat, sajátos technikai és kifejezésmódbeli variációkat.

Kreszta-ház: Kovács Margit Állandó Kiállítás
9021 Győr, Apáca utca 1.

Nyitókép: csodalatosmagyarorszag.hu