„Varázsos rendhagyás” – Jeles napok Dél-Zalában


Thúry György Múzeum, Nagykanizsa, Fő út 5.

A kiállítás 2022. október 16-ig látogatható.

 „Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

(Márai Sándor)

A paraszti élet jeles napjaihoz és ünnepeihez fűződő népszokásokat a kalendáriumok őrizték meg az elmúlt időkben. Évszázadokon keresztül a paraszti háztartások visszatérő olvasmányai voltak, a szokásokat sok esetben versbe szedve rögzítették, és tárgyakhoz kötötték. 

A kalendáriumokban szereplő emlékeket és tárgyakat gyűjtötte egybe a nagykanizsai Thúry György Múzeum Gyanó Szilvia néprajzos muzeológus, a kiállítás kurátora vezetésével. Azokat a tárgyakat láthatjuk ezen a kiállításon, melyeket a dél-zalai jeles napokat rögzítő kalendáriumok köré csoportosítva tudnak megmutatni, s ezzel azt a hagyományt is, mely az elmúlt évszázadban a dél-zalai sajátosságokat is magán viseli, és a tárgyi emlékekben is rögzíti a Nagykanizsa környéki népesség életének jellegzetességeit, népszokásait és a köréjük épülő történeteket.

A Wajdits-féle 1880/90-es években kiadott kalendárium és egy korabeli Imakönyv naptárral mutatja be azokat az ünnepeket, melyek megtartása jellemző volt a dél-zalai vidékre.

Ezek közül a kiállításon megismerkedhetünk Szent György és a pásztorok ünnepével is. A pásztorok szegődtetésének ünnepe volt Zalában Szent György napja, a juhászok e nap táján hajtották ki a nyájat először, s a kihajtáskor zöld ággal megütögették az állatokat mondván: „Úgy zsendüljön a jószág, ahogyan a zöld ágon a levél!” A pásztorbotok domború faragású kígyóábrázolásain látható a kiállított tárgyak hagyományőrző szépsége is.

Ehhez a naphoz sok gyíkkal, kígyóval kapcsolatos hiedelem és mágikus praktika is fűződik, például a kígyó tyúkvályúba téve védte a csibéket a kánya ellen, és a nagypénteken megivott pálinka segítségével lehetett megakadályozni, hogy kígyó bújjon az emberbe.

Szent György napjához boszorkányos praktikák is kapcsolódtak Nagykanizsa vidékén, többek között a grancica, a varázsló ág használata, melynek egy 1963-ban Szentmihályhegyről a múzeum néprajzi gyűjteményébe került darabja szintén látható a kiállításon.  A grancica szerelmi varázslás eszközeként szolgált: amelyik ágon Szent György napján madarak párosodtak, azzal lehetett varázsolni. Ha egy nő ilyen ággal megérintett egy férfit, az örökké szerelmes lett belé.

Aki megnézi a kiállítást, a Szent György napi hiedelmek és az ezekhez kapcsolódó tárgyi és szövegemlékek mellett megismerkedhet a májusfákhoz, a Flórián napjához, a fagyosszentekhez, az aratáshoz, a betakarításhoz, a Mária ünnepekhez és még sok-sok más ünnephez kapcsolódó emlékekkel, láthat regölő botot, karácsonyi abroszt, Kisboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó dióverő póznát, villámcsapástól védő tárgyakat, szentek szobrait és még sok más tárgyat is, melyek közül bizton többet is felismerhet és meglepetéssel azonosíthat a népszokások világával.

A kiállítás a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatásával jött létre.

„Varázsos rendhagyás” – Jeles napok Dél-Zalában

Helyszín: Thúry György Múzeum, Nagykanizsa, Fő út 5.

A kiállítás 2022. október 16-ig látogatható.