VI. Történelmi Kézműves Vásár és Korismereti Találkozó


Aquincumi Múzeum 2022. április 2-án és 3-án.

A VI. Történelmi Kézműves Vásár és Korismereti Találkozó az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkjában kerül megrendezésre, ahol két napon keresztül az őskortól a XX. századig találkozhatnak a látogatók a különböző történelmi korszakok képviselőivel. A látogatók előtt ezúttal megnyitják a Hagyományőrző Konferencia előadásait és workshopjait is, melyek során első kézből ismerhetik meg a hagyományőrzők hiteles történelmi interpretációt támogató tevékenységét, s emellett múzeumi szakemberektől a legújabb kutatási eredményekről is tájékoztatást kaphatnak.

A programok között találhatunk kézművesvásárt és kézművesbemutatót valódi, minőségi termékeket előállító kézművesekkel, köztük megismerkedhetünk a színesfém régészeti tárgyak készítéstechnikájával Vecsey Ádám segítségével, a nemezeléssel és Bodnár Balázzsal, aki munkáiban főleg az indás-palmettás minták világával foglalkozik, Tóth Réka a gyapjúfonás és a zsinórkészítés rejtelmeibe vezet be, Borbényi Éva pedig megmutathatja, hogy kosárfonás közben miért érzi magát évezredes kultúrák részesének.

Hallgathatunk történelmi meséket, mítoszokat, szakmai előadásokat, láthatunk vívóversenyt, és megtudhatjuk, miből áll a kora középkori fegyverek vágástesztje. Lesz könyvbemutató és izgalmas szakmai előadások történészi módszertani kérdésekről, a történeti viseletekről, a Ráth-villáról, és megismerkedhetünk a történelmi társasjátékok világával is.

A VI. Történelmi Kézműves Vásár és Korismereti Találkozó lehetőséget ad olyan érdeklődő családok és fiatalok megszólítására, akik lelkesednek a történelem iránt és nyitottak az új ismeretek szerzésére, illetve az élményalapú szórakozva tanulásra.

Igazi tavaszi családi, baráti, szakmai programsorozat részese lehet, aki kilátogat április 2-án és 3-án az Aquincumi Múzeumba.

A kézműves workshopokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program és regisztrációs lehetőség a múzeum honlapján található.

Látványsétány projekt kivitelezése idejére a Szentendrei úti járda múzeum előtti szakasza lezárásra került. Ezen a szakaszon a gyalogos és kerékpáros forgalom szünetel. Továbbá a múzeum Szentendrei úti kapuja megszűnt. Látogatóink a múzeumot gyalogosan, illetve járművel csak a Záhony utcai kapun keresztül közelíthetik meg.

A program az Aquincum Baráti Kör szervezésében a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP támogatásával valósul meg.