VII. Európai Art Mozi Nap – 2022. november 13.


„Európa újra mozizni megy!” – Hetedik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg.

A hazai programot három új magyar film mellett a cannes-i, a berlini, a velencei és a Karlovy Vary-i fesztivál díjnyertes európai alkotásai színesítik, és műsorra tűzik David Lynch Oscar-jelölt klasszikusát, Az elefántember című filmet is.

A résztvevő mozik – 7 budapesti és 21 vidéki filmszínház – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas európai koprodukciók és új magyar filmek premier előtti vetítéseivel várják a közönséget.

Premier előtt látható az ikerpárt alakító Stork Natasa New York-ban díjat nyert főszereplésével a Veszélyes lehet a fagyi, Szilágyi Fanni romantikus dráma-vígjátéka, Kárpáti György Mór gyászfeldolgozást középpontba állító, egy gimnáziumi drámatáborban játszódó filmje, a Jövő nyár és Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, A mi Kodályunk 2. – Psalmus Hungaricus című zenés dokumentumfilm.


Egy tavalyi sikerfilm előtt is tisztelegnek a szervezők: az Európai Art Mozi Nap keretében adják át az Art-Mozi Egyesület filmdíját, amelyet az idén Kis Hajni Külön falka című alkotása nyert el.


Láthatók lesznek nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes alkotásai is.

Vetítik a Berlinben a legjobb filmnek járó Arany Medvét elnyerő, egy kis katalán faluban játszódó családi drámát, az Alcarrás című filmet és a Cannes-ban a zsűri díjával jutalmazott, két fiatal férfi évtizedes barátságát nyomon követő Nyolc hegy című alkotást.

Látható lesz Karlovy Vary fődíjasa, a Szerbiába visszatoloncolt ghánai menekült pár kálváriáját bemutató Mennem kell, valamint a Velencében és a miskolci Cinefesten a zsűri különdíjával elismert, meditatív hangulatú olasz filmdráma, A barlang is.


Az idén is szerepel a programban egy felújított filmklasszikus: David Lynch 8 Oscar-díjra jelölt filmdrámája, az igaz történet alapján készült Az elefántember, amelyet a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen restauráltak.

A program az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, együttműködésben a hazai artfilm-forgalmazókkal.

A részletes programért kattintson IDE.