Virtuális kiállítás és emlékkonferencia a trianoni békeszerződésről


A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum virtuális kiállítás formájában mutatja be mindazt a veszteséget, ami hazánkat érte az 1920. június 4-ei békeszerződés hatálybalépésével. Az előzményeket, a békeszerződés megkötésének körülményeit és az utána következő időszak hatásait is feldolgozó tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Idén a tavaly elmaradt Trianoni emlékkonferenciát is megtartották.

 Az 1920. június 4-én a Nagy-Trianon palotában aláírt békeszerződés új határok közé szorította hazánkat. A történelmi Magyarország területének 2/3 részét elcsatolták, a mintegy 282 ezer km2 területből 93 ezer km2, a 20,8 millió lakosból 7,6 millió maradt. Békés vármegye, amely egykor az ország közepén helyezkedett el, most a keleti határ szélére került. – olvasható a virtuális tárlat nyitóoldalán.

A kiállítást szervezők számos korabeli plakát restaurálásával és dokumentumon keresztül mutatják be a Monarchia felbomlását, Horthy Miklós kormányzóvá választását, a román megszállás időszakát és a békeszerződés aláírásának a körülményeit, kitérve a Vörös térkép születésére és jelentőségére is. A legnagyobb hangsúlyt arra helyezték, hogy érzékelhetővé tegyék, mekkora veszteség érte az országot a trianoni békeszerződés aláírása után. Trianon hatását is megmutatja a tárlat, hiszen a menekültek megjelenése mellett erre az időszakra tehető a revizionizmus kialakulása, vagyis a békeszerződés felülvizsgálatáért küzdők mozgalma.

A trianoni békeszerződés komoly fordulópontot jelentett Magyarország történetében, éppen ezért cél volt, hogy ne csak a centenárium évében, hanem később is fenntartsák az érdeklődést a téma iránt. Olyan virtuális kiállítást álmodtak meg, amely az iskolai tanítás kiegészítő eleme lehet az általános iskolásoktól kezdve, a gimnazistákon át, egészen az egyetemi hallgatókig. A pedagógusok mellett, történészek és muzeológusok számára is hasznos, hiszen a múzeumi gyűjtemény Trianonnal kapcsolatos anyagát eddig és ilyen formában még nem gyűjtötték össze. – olvasható a múzeum pályázati anyagában.

Beszámoltak arról is, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum 2020-ban egy nagyszabású kiállítás keretében szeretett volna megemlékezni az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésről. A kialakult helyzet miatt, végül szabadtéri kiállítás keretében adtak átfogó képet a száz éve aláírt szerződés előzményeiről, tartalmáról és következményeiről. Ugyanakkor változtatni, és kihagyni kellett olyan plakátokat, dokumentumokat, amelyek a korábbi terveikben szerepeltek. Ezért döntöttek úgy, hogy egy bővebb, a múzeum műtárgyainak nagyobb teret adó kiállítást készítenek, de ezúttal virtuálisan. A múzeum még 2014-ben szintén az NKA támogatásából restauráltatott a trianoni békeszerződéshez köthető plakátokat, de ezeket még soha nem mutatták be. A 2020-as szabadtéri kiállításon is csak néhány darabot sikerült digitális formában kiállítani. Mindez indokolta a december óta megtekinthető restaurálási munkán átesett dokumentumok és plakátok bemutatását. A kiállítás megtekinthető a Munkácsy Mihály Múzeum honlapján keresztül.

Forrainé Kovács Márta, a múzeum történésze a helyi televízióban számolt be arról, hogy a járvány miatt átszervezett tavalyi megemlékezéseket, milyen formában sikerült idén kiteljesíteni. Mint elmondta a virtuális kiállítást sikerült még tavaly decemberében a közönség elé tárni, azonban terveztek egy Trianon emlékkonferenciát is, ami akkor elmaradt.Most viszont, hogy újranyithattak az intézmények, megvalósulhat az elmaradt konferencia, ahol tudományos előadásokon keresztül mutatjuk be, mi történt Trianonban, ezzel párhuzamosan mi volt Békéscsabán száz évvel ezelőtt. Az előadások a Csabagyöngye Panoráma termében lesznek, oda csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, azonban az emlékkonferenciát a Munkácsy Mihály Múzeum YouTube csatornáján is követhetik az érdeklődők. nyilatkozta a történész.