Visszatérhet a kertmozik aranykora – Még több kert-és autósmozi nyithat a Nemzeti Kulturális Alap segítségével


Az NKA most megjelent pályázatának köszönhetően még több magyar és nemzetközi produkciót élvezhetnek a filmkedvelők a szabadban.  Az NKA Filmművészet Kollégiuma és az Összművészeti Programok Kollégiuma közös felhívásának célja a szabadtéri, kert- és autósmozik támogatása, továbbá újak nyitása. A pályázatok benyújtásának határideje: augusztus 9-e éjfél.

Bús Balázs, az NKA alelnökének kezdeményezésére született pályázat igazodik a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága 2021. évben általános célkitűzéseihez, amely szerint a szervezet különös hangsúlyt fektet a szabadtéren megvalósítható tevékenységek inspirációjára, a COVID-19 járványhelyzet elmúltát követően a kulturális élet „újraindulásának” ösztönzésére és saját eszközeivel segíti elő a közösségépítésre alkalmas tevékenységek megrendezését, valamint nemzeti értékeink széles körű megismertetését. A kertmozik újranyitásának, vagy ilyen típusú szórakoztató egységek kialakításának egyik célja, hogy a forgalmas plázákba épített teremmozik helyett inkább a kisebb fertőzési kockázattal járó szabadtéri vetítéseket válasszák azok, akik a vetített vászon szerelmesei.

Bús Balázs az NKA alelnöke, már többször elmondta, hogy egyik legfőbb feladatának azt tartja, hogy a pandémiát követően minél több helyen helyreálljanak a közösségi élethez és a közösségteremtéshez fontos eszközök, körülmények. „Úgy vélem a közösségépítő programoknak is az a legfőbb célja, hogy újra élvezhessük egymás társaságát. A világjárványt követően, félelmeink a zárt tértől nehezen múlnak el. Ahhoz, hogy visszatérhessünk megszokott közösségi tevékenységeinkhez, színházba és koncertekre járjunk, segítséget kell nyújtanunk. A családias hangulatú kertmozik kiváló terepei annak, hogy az emberi kapcsolatok újra személyes formát öltsenek és kilépjenek az elmúlt időszak virtuális világából. A már-már letűnt hangulatú autósmozik pedig, növelve a programokon résztvevők biztonságát, a szabadtéri kulturális lehetőségeket gazdagítják. A megmaradt moziknak sok helyütt sikerült átállniuk a digitális technológiára, ami lehetővé teszi, hogy premiermoziként is üzemelhessenek. A korlátozások feloldásával elméletileg nyugodtan beülhetünk a teremmozikba is, a szabadtér és a székek szellősebb elrendezése a kertmozikban, illetve az autósmozik elszeparált, de mégis közösségi élményt nyújtó helyszínei azonban jóval alacsonyabb fertőzési kockázattal fenyegetnek. Divathulláma van ráadásul a retronak is.

Hiszem, hogy a kiírt támogatásainknak köszönhetően újrateremthetjük a közösségi mozizás már elfelejtett formáit és minél több helyen nyílnak meg a kertek a moziknak is.”

A két kollégium 60 millió forint keretösszeggel hirdette meg nyílt pályázatát, amelyre magánszemélyek, valamint kert- és autósmozi üzemeltetők is pályázhatnak.

Az elbírásnál fontos szerepet kap a vállalt szolgáltatás minősége, kulturális értéke, a meghatározott min. 50% magyar filmek bemutatása is. További előnyt élveznek azon pályázók, akik 2021 előtt még nem üzemeltettek kert- vagy autósmozit.

A pályázati kiírás ITT tekinthető meg.