XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó


Szeptember 17. és 21. között rendezik meg a már hagyományos táncfesztivált. A professzionális és amatőr együttesek fellépései mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket. A rendezvény megvalósítását idén is támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

A tánctalálkozó ötlete 2007-ben fogant meg. A kezdeményezők célja az volt, hogy a régióban a táncművészetet is képviselje professzionális táncfesztivál.

A találkozó neves hazai és – lehetőség szerint- külföldi társulatok meghívása mellett lehetőséget biztosít a helyi táncegyüttesek bemutatkozására. Fő irányvonala a modern balett, a kortárs tánc, de helyet kap a néptánc és más műfajok is. Az előadásokkal igyekeznek valamennyi korosztályt megszólítani. Hagyományosan olyan professzionális előadásokat mutatnak be, melyek egyike sem volt még látható Pécsett, illetve az adott társulat legfrissebb produkcióinak egyike.

Az idei év programkínálatát hagyományosan a szakmai programok és a helyi amatőr táncegyüttesek, tánciskolák produkciói színesítik. Többek között vetítésekkel és élő tánctörténet órákkal és könyvbemutatóval – várják az érdeklődőket a Trezor Rendezvényházban. Előzetes regisztrációval, ingyenesen megtekinthető lesz a PR-Evolution, a Badora Dance Company, a Duda Éva Társulat, a FrenÁk Társulat és a Feledi Project egy- egy vetített előadása. A fesztiválhangulatot izgalmas szabadtéri előadások: Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila, az Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat (ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila formációja) és a Vasas Művek (Vasas Erika társulata), a Pécsi Művészeti Gimnázium növendékei, valamint pécsi táncegyüttesek és tánciskolák segítenek megteremteni a Színház téren felállított színpadon.

A tánctalálkozó professzionális előadásait a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, az ingyenes előadásokat a Cella Septichorában, a Színház téren és a Dóm téren tartják.

Az elmúlt év megpróbáltatásai miatt a tervezettnél szerényebben és időben is egy kicsit később, ám annál nagyobb szenvedéllyel ünnepli fennállásának 60. évfordulóját Magyarország elsőként alapított modern balett társulata. Szeptember 17-én így jubileumi estjükön találkozhat a Pécsi Balett táncművészeivel a nagyérdemű.

Szeptember 18-án a Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor, a GG Tánc Eger pedig Roberto Galvan Beethoven V. c. egyfelvonásosát hozza el. Este a Pécsi Balett tagjaiból álló PB2Company egy kortárs projekt előadással debütál BREAKOUT címmel. Szeptember 19- én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny: Egyszer visszatérsz c. koreográfiáját láthatjuk.

Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás c. előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat a Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiát.

Szeptember 21-én, a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes – a budapesti bemutató után néhány nappal – az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című nagyszabású táncszínjátéka zárja a tánc egyhetes ünnepét Pécsett. – számolt be a Baranya megyei hírportál.

A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház.

A részletes program a rendezvény honlapján olvasható.