Zempléni Fesztivál, az észak-magyarországi régió legnagyobb összművészeti rendezvénysorozataA Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény keretében a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein a magyar művészeti élet kiválóságai, neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek várják a komolyzene, jazz, tánc, irodalom és színház rajongóit. A régiót behálózó kulturális események mellett a tokaji borvidék elsőrangú pincéi kínálnak a remek muzsika mellé kitűnő bort és páratlan gasztronómiai élményt augusztus 13. és 22. között. A fesztivál az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap és az MVM, valamint a helyi önkormányzatok támogatásával valósul meg.

Tokaj-Hegyalján Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozatát 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar álmodta meg. Az egyedi hangulatú fesztivál 2004 óta a tradíció és megújulás jegyében szervezik. A rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűség ebben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más Zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínen rangos komolyzenei koncertek színházi-, táncelőadások, jazz estek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak Zemplén kevésbé ismert falvaiba, az eldugott várakig, vadászházakig, megismerhetik a települések rejtett értékeit: kis templomait, műemlékeit.
Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települései is bemutatják hagyományaikat, szokásaikat. A kulturális rendezvényekhez a térség jellegzetes ételei, a híres Tokai borokat felvonultató gasztronómia programok is kapcsolódnak. A fesztivál változatossága biztosítja különböző érdeklődési baráti társaságok, a családok minden korosztály tagja megtalálja a számára érdekes programokat. Mindennek köszönhetően egyre több visszajáró vendége van a rendezvénynek.


Az idei fesztiválon 74 változatos programmal, 19 helyszínen várják a látogatókat.

Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar. Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a záróhangversenyen hat trombitaművész és a fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar zárja.
A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukció látható. Elsőként a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai a 20 éves Naplegenda című előadás egy erre az alkalomra készített jubileumi változatát mutatják be. A Monarchia Operett bemutatója: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című darabját láthatja a közönség. A fesztivál harmadik nagy rendezvénye a Tokaj Fesztiválkatlanban Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff Carmina Burana című műve lesz.
A fesztivál a Bartók-emlékév kapcsán két produkcióval tiszteleg a zeneszerző előtt.

A kiemelt programokon kívül több kamarakoncert és gyerekprogram várja az érdeklődőket. A képzőművészet kedvelői az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt tárlat keretében ismerkedhetnek meg.

További részletek a fesztivál honlapján találhatóak.