Bizottsági határozatok és állásfoglalások

1/2024. (I.17.)  SZÁMÚ HATÁROZAT:

A Bizottság egyhangúlag úgy határozott, hogy a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak terhére az állandó szakmai kollégiumok valamint a Halmos Béla Program Kollégium számára a meghívásos és egyedi pályázatokra a korábbi évek gyakorlatától eltérően, a rendelkezésre álló költségvetési források mértékére figyelemmel a részükre megállapított 2024. évi pénzkeretük 5-5 %-áig hozhatnak döntést. Az összeg megállapításánál a kollégium éves pénzkeretét kell figyelembe venni, a Bizottság által az adott kollégium számára kötelezettségként megállapított címzett feladatok többlet-pénzkerete nélkül. Nem terheli továbbá a kollégium egyedi döntésre felhasználható pénzkeretét a meghiúsult pályázatok más célra történő felhasználásáról szóló egyedi kollégiumi döntéséről szóló támogatás összege.

A fenti mértékektől való eltérést a kollégium – írásos indokolással – kezdeményezheti az Alap alelnökénél, aki köteles az előterjesztést döntés céljából a Bizottság elé vinni, mely arról saját hatáskörben dönt. A határozat 2024. évben érvényes.

A Bizottság jelen határozatát a vonatkozó jogszabályok szerinti egyetértés céljából továbbítja az MMA elnökének és a miniszternek.

Csák János miniszter 2024. február 7-én jóváhagyta a fentiek szerinti 1/2024. (I.17.) sz. határozatot, mely határozattal Turi Attila MMA elnök 2024. január 31-én egyetértett.

2/2024. (I.17.)  SZÁMÚ HATÁROZAT:

A Bizottság a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága 2023. évi beszámolóját egyhangúlag elfogadja.

Melléklet a 2/2024. (I.17.) határozathoz

3/2024. (I.17.)  SZÁMÚ HATÁROZAT:

A Bizottság a vonatkozó jogszabályok alapján az állandó nem művészeti főtematikájú kollégiumok esetében az alábbi személyek kollégiumi vezetői kinevezését egyhangúlag javasolja a Miniszter számára:

Kollégium megnevezése Kinevezés típusa Lejáró mandátumú kollégiumvezető Kinevezés időtartama Kinevezés típusa Kollégiumvezetőnek javasolt személy
Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma MH Dr. Nyírő András történész, szociológus 2024.02.15. – 2025.10.15. MH Prof. Dr. Hermann Róbert, történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár Dualizmus-kori Kutatócsoport vezetője, az MTA doktora
Könnyűzene Kollégiuma MH Muraközy Péter rendezvényszervező, a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív vezetője 2024.02.15. – 2025.05.19. MH Galambos Nándor Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző, zenekarvezető
Könyvkiadás Kollégiuma MMA Mezey Katalin Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozat vezetője 2024.02.15. – 2024.12.31. D Erős Kinga Andrea, a Magyar Írószövetség elnöke
Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma D Dr. Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára főigazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MH Dr. habil. Szabó Csaba főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója
Közművelődés Kollégiuma MH Nagy Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága megyei igazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MH Nagy Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága megyei igazgatója
Múzeumok Kollégiuma MMA Dr. Cseri Miklós, etnográfus, muzeológus, a Szentendrei Skanzen főigazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MMA Dr. Cseri Miklós, etnográfus, muzeológus, a Szentendrei Skanzen főigazgatója
Örökségvédelem Kollégiuma MH Dr. Nagy Gergely építészmérnök, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a PANNONTERV Budapesti Városépítési Tervező Iroda Kft. ügyvezető igazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MH Dr. Láng Orsolya Phd, az Aquincumi Múzeum régésze, főmuzeológusa

A Bizottság jelen határozatát a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény és annak végrehajtásáról szóló 9/2006. (V.9.) NKÖM rendelet szerinti egyetértés céljából továbbítja a Miniszternek.

Csák János miniszter 2024. január 26-án jóváhagyta a fentiek szerinti 3/2024. (I.17.) sz. határozatot.

4/2024. (I.17.)  SZÁMÚ HATÁROZAT:

A Bizottság a vonatkozó jogszabályok alapján az állandó művészeti főtematikájú kollégiumok esetében az alábbi személyek kollégiumi vezetői kinevezését/vezetői kinevezésének meghosszabbítását 6 támogatás, 1 tartózkodás mellett javasolja a Miniszter számára:

Építőművészet Kollégiuma D Pottyondy Péter Ybl Miklós-díjas építész 2024.02.15. – 2024.12.31. MMA Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, vezető tervező, az MMA rendes tagja, Országos Főépítészeti Kollégium elnöke
Filmművészet Kollégiuma MH Fülöp József animációs filmrendező, vizuális kommunikációs tervezőművész, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora 2024.02.15. – 2024.12.31. MMA Dr. Kollarik Tamás, Magyar Filmdíjjal és Bánffy Miklós díjjal elismert filmes szakember, filmalkotó, egyetemi oktató, producer
Fotóművészet Kollégiuma MH Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MH Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója
Iparművészet Kollégiuma MH Cselovszki Zoltán az Iparművészeti Múzeum főigazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MMA Hefkó Mihály DLA címzetes főiskolai tanár, Ybl Miklós-díjas, Ferenczy Noémi-díjas, Europa Nosztra-díjas, ICOMOS-díjas, az Év Belsőépítésze díjas belsőépítész tervező művész, az MMA rendes tagja
Képzőművészet Kollégiuma MMA Verebes György Magyarország Érdemes Művésze díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja 2024.05.01. – 2024.12.31. MMA Verebes György Magyarország Érdemes Művésze díjas, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja
Népművészet Kollégiuma MH Dr. Balogh Balázs néprajzkutató, az ELKH-BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója 2024.02.15. – 2024.12.31. MH Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója
Szépirodalom Kollégiuma MH Orbán János Dénes Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas magyar költő, prózaíró, irodalomszervező 2024.03.01. – 2025.02.28. MH Orbán János Dénes Kossuth-díjas, József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorúja-díjas magyar költő, prózaíró, irodalomszervező
Színházművészet Kollégiuma D Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház alapító-vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke 2024.02.15. – 2024.12.31. D Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház alapító-vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke
Táncművészet Kollégiuma MMA Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas koreográfus, rendező, az MMA rendes tagja 2024.02.15. – 2024.12.31. D Velekei László táncművész, a Győri Balett igazgatója

A Bizottság jelen határozatait a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény és annak végrehajtásáról szóló 9/2006. (V.9.) NKÖM rendelet szerinti egyetértés céljából továbbítja az MMA elnökének és a Miniszternek.

Csák János miniszter 2024. február 28-án jóváhagyta a fentiek szerinti 4/2024. (I.17.) sz. határozatot, mely határozattal Turi Attila MMA elnök 2024. február 27-én egyetértett.

5/2024. (I.17.)  SZÁMÚ HATÁROZAT:

A Bizottság úgy határozott, hogy 60 millió forint éven túli kötelezettségvállalást hagy jóvá kulturális örökségvédelmi műemléki célok megvalósításának támogatása céljából a 2025. évre vonatkozóan.

Csák János miniszter 2024. január 26-án jóváhagyta a fentiek szerinti 5/2024. (I.17.) sz. határozatot.

Bús Balázs s.k.,
Az NKA alelnöke